Догляд за пам’ятниками з граніту: практичні поради

Догляд за гранітним пам'ятником

Граніт – натуральний матеріал, мало схильний до деформації. Цей камінь здатний витримати несприятливий вплив опадів, морозу і спеки. Однак пам’ятники з граніту з плином часу можуть втратити певні характеристики: стати тьмяними, покритися тріщинами, трохи відколотися по краях. Щоб зберегти природні властивості каменю та його первозданний вигляд, необхідно ознайомитися з правилами догляду за ним.

Етапи догляду за гранітними пам’ятниками

Періодичність догляду за гранітними пам’ятниками залежить від того, в якій місцевості вони встановлені. Якщо кладовище розташоване на добре освітленій і сухій території, то очищення і оновлення фарби на обеліску досить робити 1-2 рази на рік. Якщо ж місце розташування пам’ятника – волога болотиста ділянка, то доглядати бажано частіше.

  • Спочатку надгробок очищають від опалої хвої і листя. Також потрібно прополоти ділянку від бур’янів і засохлої трави.

Важливо! Заборонено використання металевих мочалок, скребків та інших жорстких матеріалів для очищення. Не варто користуватися порошками, що містять абразивні речовини, спреями і концентрованими гелями. Вони можуть пошкодити цілісність полірування і фарбування.

  • З арсеналу засобів для чищення у власників обеліска повинні бути тільки дві посудини з чистою водою, дві губки або м’які ганчірки з тканини без ворсинок і мило. В одному відрі потрібно розвести мильний розчин, а друге буде використано для змивання піни з пам’ятника. Ганчірка або губка обов’язково повинна бути добре віджатою В іншому випадку мильна вода може зменшити концентрацію сполучних шпаклівок в монументі, а також залишити на ньому небажані розводи. Це негативно позначиться не тільки на зовнішньому вигляді надгробки, але і на його міцності.
  • Якщо на монументі присутні написи і візерунки, виконані з використанням сусального золота, то протирати їх не рекомендується зовсім. Для очищення їх від пилу можна бризнути трохи води на золочені літери або орнаменти.
  • Процедура догляду закінчується протиранням гранітного виробу сухою тканиною або губкою.

Якщо на могилі встановлена ваза, підготуйте її до зимового сезону. Обов’язково просушіть її і оберніть чохлом або водонепроникним пакетом, зафіксувавши мотузкою. Інакше замерзла вода розширить посудину, і з’явиться тріщина. Детальніше про підготовку пам’ятника до зими. Сам обеліск обертати поліетиленом не потрібно: граніт стійкий до морозу.

Додаткові поради по догляду за гранітними виробами

При догляді за гранітними пам’ятниками власникам слід знати, що:

  • Відновлювати блиск монументів потрібно не рослинними оліями, а спеціальними полиролями на восковій основі. Камінь чутливий до жирів і швидко вбирає їх. В результаті його структура виглядає неоднорідною через масляні плями, які важко вивести.
  • Якщо на надгробок осів квітковий пилок, цвіль, послід птахів або під час ремонту огорожі на граніт потрапила фарба, то зчищати їх слід тільки щадними розчинниками (наприклад, марки Р-647). При цьому наносити засіб потрібно локально ватною паличкою або диском, щоб не зашкодити полірування. Після очищення ділянку з розчинником додатково промивають водою.
  • У зимовий час рекомендується утриматися від запалювання свічок та лампадок на монументі. Істотна різниця в температурах на окремих ділянках пам’ятника може привести до його покриття тріщинами або навіть сколів.

І, звісно, щоб гранітний пам’ятник стояв довгі роки як новий, необхідно вибрати сумлінного виробника кам’яних виробів. І тоді, при дотриманні всіх перерахованих вище правил, вони не втратять своїх споконвічних декоративних і якісних властивостей.

Якщо у Вас залишились запитання по догляду за гранітними пам’ятниками та меморіальними комплексами, зв’яжіться з нашим менеджером і отримайте безкоштовну консультацію.